Copernicus Relay & Academy HRVATSKA
Copernicus Relay Croatia

Copernicus Relay & Academy

HRVATSKA

Copernicus Relay Hrvatska

Copernicus

Na Geodetskom fakultetu u Zagrebu osnovan je ured "Copernicus Relay Hrvatska" u svrhu promoviranja korisnika o Copernicus programu i izgradnje proširene mreže korisnika Copernicus podataka i servisa koje program nudi. Europska komisija preko Copernicus Relay organizacija razvija različite kanale promocije programa kako bi se osigurala dugoročna perspektiva i održiva homogena pokrivenost zemalja sudionika u programu.

Mreža Copernicus Realy-a je alat s kojim će Europska komisija blisko surađivati s različitim dionicima u cilju poticanja korištenja Copernicus podataka i servisa. Copernicus relay-i predstavljaju zastupnike i promicatelje programa u obliku "Help-deska" i pružanja informacija zainteresiranim korisnicima i javnosti uz tehničku pomoć na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Copernicus program je održivi izvor slobodnih, besplatnih i pouzdanih informacija za potrebe javnih i privatnih korisnika kao i za potrebe razvijanja aplikacija i usluga vezanih za okoliš Zemlje.

Copernicus Relay ured Republike Hrvatske nalazi se na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Geodetski fakultet kao član Copernicus Relay mreže organizirat će različite aktivnosti za promicanje Copernicus programa te pružati tehničku pomoć i informacije zainteresiranim korisnicima. Neke od aktivnosti koje će biti organizirane su: promoviranje Copernicusa na različitim događanjima, konferencijama i projektima, organiziranje događaja za promociju programa, održavanje tečajeva za korištenje programa, distribuiranje promotivnim materijala i dr. O svim događajima, novostima i aktivnostima korisnici će biti obaviješteni na mrežnim stranicama ureda.

Više o Copernicus programu možete saznati na Linku

Inicijalni plan rada Copernicus Relay Hrvatska možete preuzeti u PDF formatu na Linku

Novosti

Vijest540

EO4GEO Završna Konferencija

Bruxelles

Završna konferencija EO4GEO projekta održat će se 17.-18.05.2022 u hibridom obliku (online i uživo) u Bruxellesu

EO4GEO Završna Konferencija

CROC

EO4GEO projekt, kojeg je realizirao konzorcij 26 partnera među kojima i projektni tim s Geodetskog fakulteta, poziva Vas na završnu konferenciju projekta koja će se održati 17. i 18. Svibnja u hibridnom modu (Brisel i virtualno) na kojoj će biti predstavljeni rezultati ovog Erasmus+ projekta. Projektni tim Geodetskog fakulteta u četiri i pol godine njegove realizacije bio je u sastavu: Vesna Poslončec-Petrić, Andrija Krtalić, Danijel Šugar, Marijan Grgić, Zvonimir Nevistić, Iva Cibilić i voditelj tima Željko Bačić. Pridružite nam se u diskusiji s ključnim dionicima u području Daljinskih opažanja i Geografskih informacija (EO/GI) iz institucija Europske unije, akademskog i gospodarskog sektora. Više informacija možete naći na web stranici projekta http://www.eo4geo.eu/2022/01/27/save-the-date-eo4geo-final-conference/

Vijest544

Copernicus u Zagrebu

Geodetski fakultet Zagreb

Na Yammat FM emitirana je radio emisija o Copernicus programu i s njim povezanim aktivnostima Geodetskog fakulteta i Copernicus ureda Hrvatska.

Copernicus u Zagrebu

CROC

Danas je na Yammat FM radio emitirana emisija o Copernicus programu i s njim povezanim aktivnostima Geodetskog fakulteta i Copernicus ureda Hrvatska. Novinarka Yammat FM-a, Martina Vazdar, pripremila je emisiju Copernicus u Zagrebu, a iz najave emisije donosimo: „Iza ambicioznog europskog programa stoje Europska svemirska agencija i Europska komisija. Njime se prati što se događa na europskom tlu i iznad njega, mjeri ekološki otisak pa onda i to kako je pandemija utjecala na okoliš a koliko brojni potresi. Kao što smo rekli – europsko oko i iz Zagreba gleda, Hrvatska je ušla u taj program i zato na Geodetskom fakultetu u Zagrebu postoji jedan poseban ured – Copernicus Relay Hrvatska.“ (Preuzeto sa: https://yammat.fm/novosti/kopernik-u-zagrebu/ )

Snimka emisije dostupna je na OVOM LINKU

Vijest761

Posjet ESA-e Hrvatskoj

Geodetski fakultet Zagreb

Dostupne prezentacije predstavnika ESA-e i hrvatskih izlagača

Posjet ESA-2 Hrvatskoj

Prezentacije

CROC

Šesteročlana delegacije Europske svemirske agencije boravila je u Republici Hrvatskoj. Tim povodom je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo konferenciju čiji je domaćin bio Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Delegacija ESA je u svojim prezentacijama predstavila politiku i strukturu same organizacije te mogućnosti koje se otvaraju Republici Hrvatskoj potpisivanjem sporazuma o članstvu.

U popodnevnom terminu, ESA-i su se predstavile domaće tvrtke i institucije koje svoje poslove izvode u segmentu Svemirskih tehnologija.

Prezentacije s događaja dostupne su u nastavku.

Prezentacije ESA-e

1. The ESA Advanced Research in Telecommunications Systems (ARTES) programme: An Overview

2. Galileo and EGNOS

3. The European Space Agency Overview

4. ESA Technology Programmes: Focus on GSTP

Pretentacije hrvatskih tvrtki i institucija

1. Ministarstvo znanosti i obrazovanja

2. Copernicus office Croatia – dissemination & project activities

3. GEOF - Advanced remote sensing for land cover detection and green infrastructure monitoring

4. University of Osijek: Scaling in biological systems: application in terrestrial ecology and formation of artificial ecological systems

5. Oikon Ltd, - Institute of Applied Ecology

6. Atos - Space & Avionics

7. Hipersfera

8. Contribution to developement of GNSS resiliency against space weather effects (Filić and Filjar)

9. Institute of Physics, Zagreb

10. Amphinicy - software that understands the satellite industry

11. Orqa - Remote reality systems

11. Geolux

12. Reversinf Labs - Solutions Overview

13. FERSAT project

14.Flapping wing vehicle for Mars exploration (FSB)

15. Višnjan Education Project

16. Jadranska aero-svemirska asocijacija: Education and Development in Space Technology

17. Experiences of the Republic of Croatia in large international educational events and contests related with Space

Vijest47

Copernicus Hackathon

Zagreb

U Zagrebu će se održati Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju

COPERNICUS HACKATHON ZAGREB

CROC

Konzorcij na čelu s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske odabran je za organizaciju Copernicus Hackathona Zagreb za Hrvatsku i Sloveniju.

Copernicus Hackathon organizira se u okviru šire promotivne akcije Copernicus programa koju provodi Copernicus Relay & Copernicus Academy Hrvatska (CROC), a provodi u obliku timskog natjecanja na kojem je svrha razviti aplikacije za različita područja, odnosno teme zadane na pojedinom događaju.

Datumi koje već sada trebate rezervirati su 23.-24. listopada 2019. prva obavijest o Copernicus Hackathonu Zagreb je u prilogu.

Vijest47

Posjet ESA-e Hrvatskoj

Geodetski fakultet, Zagreb

Delegacija ESA-e posjetila Hrvatsku u organizaciji MZO-a

Posjet Europske svemirske agencije u Hrvatskoj

CROC

Šesteročlana delegacije Europske svemirske agencije pod vodstvom Nathalie Tinjod, 11. i 12. 03. 2019. boravila je u Republici Hrvatskoj. Tim je povodom je Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo konferenciju čiji je domaćin bio Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U uvodnom dijelu konferencije, uzvanicima se obratila ministrica prof. dr. sc. Blaženka Divjak koja je naznačila ključne ciljeve resornog Ministarstva vezane uz formiranje nacionalne svemirske politike i planove za intenziviranje suradnje s ESA-om, radi što bržeg otvaranja prilika za hrvatske znanstvene organizacije i tvrtke. Na događanju je sudjelovao i ministar gospodarstva Darko Horvat.

Delegacija ESA je u svojim prezentacijama predstavila politiku i strukturu same organizacije te mogućnosti koje se otvaraju Republici Hrvatskoj potpisivanjem sporazuma o članstvu

U popodnevnom terminu, ESA-i su se predstavile domaće tvrtke i institucije koje svoje poslove izvode u segmentu Svemirskih tehnologija.

Na skupu je, u prezentaciji prof. dr. sc. Željka Bačića predstavljen i Copernicus Office Hrvatska (CROC) s uspostavljen na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, najavljene su buduće aktivnosti CROC ureda među kojima se ističe organizacije Copernicus Hackathona koj će se održati 23.-24.10.2019. te Copernicus konferencija 25.10.2019.

Fotografije s događaja su pogledajte u nastavku.

Vijest66
PREDAVANJE O COPERNICUSU

ZUG

02.03.2018. održano je Predavanje o Copernicus programu u organizaciji ZUG-a

„02.03.2018. Predavanje o Copernicus programu u organizaciji ZUG-a“

CROC

U organizaciji Zagrebačke udruge geodeta u okviru programa cjeloživotnog obrazovanja Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije, pred 40 sudionika u Hrvatskom inženjerskom savezu, djelatnici Geodetskog fakulteta i Copernicus office Croatia tima, dr. sc. Marijan Grgić, Luka Rumora, mag. ing. geod. i geoinf. i doc. dr. sc. Mario Miler predstavili su Copernicus program, njegove mogućnosti, podatke, servise i perspektivu za geodetsku struku kroz predavanja:

­ Doc. dr. sc. Mario Miler i Luka Rumora: Osnove Copernicus programa i primjena satelitskih podataka za analizu vegetacijskog pokrova te

­ Dr. sc. Marijan Grgić: Primjena satelitskih i in situ podataka za određivanje modela Zemljine površine te praktični prikaz korištenja Copernicus podataka i servisa Prezentacije s predavanja možete pogledati Ovdje

Vijest6

Copernicus na Festivalu znanosti

Tehnički muzej, Zagreb

Copernicus program predstavljen na Festivalu znanosti u Zagrebu

Copernicus program na Festivalu Znanosti

CROC

Copernicus Relay Office Hrvatska predstavila je Copernicus program i njegove mogućnosti u sklopu Festivala Znanosti. Prezentacija pod nazivom "Otkrijmo Zemlju uz Copernicus" održana je u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u srijedu, 18.04.2018.

U sklopu prezentacije opisan je program i njegove mogućnosti, a najveća pažnja pridodana je Sentinel satelitima i njihovim proizvodima.

Kroz prezenataciju prikazano je lansiranje Senitnel-2B satelita, te slike visoke rezoluicje koje su njime dobiveni. Uz prezentaciju postavljen je i pješčanik s dopunjenom stvarnosti u kojem su posjetitelji kreirali različite reljefne oblike od pijeska na kojem se zatim prikazuju različite boje i izohpise.

Galeriju fotografija sa Festivala možete pogledati u nastavku kao i video pješčanika.

Vijest8
Copernicus na Znanstvenom pikniku

Jadran Film, Zagreb

Copernicus program predstavljen na Znanstvenom pikniku u Zagrebu

Copernicus program na Znanstvenom pikniku

CROC

Pod sloganom „Znanost je zabavna!“ od 26. - 28. svibnja 2017. godine u Zagrebu (Jadran film, Rudolfa Kolaka 12, Zagreb) održan je šesti Znanstveni piknik. Organizatori znanstvenog piknika su Udruga profesor Baltazar, Zadruga ZEZ, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Institut Ruđer Bošković.

Na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku Geodetski fakultet predstavio je Copernicus program Europske unije.

Kroz brojne radionice najmlađim posljetiteljima prezentirano je kako promatrati Zemlju kroz satelite, na koji način se lansiraju sateliti te su organizirani razni kvizovi i mozgalice u kojima su najuspiješniji sudionici bili nagrađeni.

Kako je to izgledalo u Jadran Filmu pogledajte u galeriji slika u nastavku

Događaji

Leuven 2019
House

111. OGC Technical Committee + EO Summit + EO4GEO Progress Meeting

House

U Leuvenu, Belgija, od 24.-28 lipnja 2019. istovremeno se održavaju 111TH OGC TECHNICAL COMMITTEE, prvi eoSUMMIT i treći EO4GEO Progress Meeting. Navedena događanja okupiti će više od 300 stručnjaka koji će na navedenim skupovima raspravljati o različitim aspektima uporabe podataka i servisa opažanja zemlje iz svemira. Na navedenim skupovima, kao članovi EO4GEO konzorcija sudjeluju i predstavnici Geodetskog fakulteta, prof. dr. sc. Željko Bačić i doc. dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić. Više o navedenim skupovima možete naći na službenim web stranicama i stranici EO4GEO projekta.

Ecosystem workshop
House

Copernicus ecosystem workshop

House

Dana 9.10.2018., u Briselu se održava Copernicus ecosystem workshop.

Izvještaj i više informacija o aktivnostima na samom događaju bit će te obaviješteni po završetku radionice.

Za one koje žele sanznati više te se prijaviti za sudjelovanje, to mogu uraditni na Web stranici radionice.

Generalna skupština
House

Generalna skupština Copernicus Academy i Copernicus Relay-a

House

Od 10.10. - 11.10. 2018., u Briselu se održava druga Generalna skupština Copernicus Academy i Copernicus Relay-a.

Izvještaj i više informacija o aktivnostima na samom događaju bit će te obaviješteni po završetku skupštine.

Za one koje žele sanznati više o samoj skupštini mogu posjetiti službenu Web stranicu

European Space Week 2017
House

European Space Week, Tallin 3. - 9. Studeni 2017.

House

Od 3. do 9. studenog 2017. godine održat će se najveći događaj u Europi u svemirskom sektoru: Europski svemirski tjedan (European Space Week 2017.). Ove godine doagađaj će se održati u Estonskoj prijestolnici, Talinu.

Cilj ovog događaja je okupiti svemirsku zajednicu, poduzetnike i ostale entuzijaste, a poseban fokus događaja bit će na prikazivanju najsuverenijih aplikacija vezanih za svemirska opažanja. Estonska vlada kao predsjedatelj vijeća Europske unije na listu prioriteta svog mandata uvrstio je digitalu Europu i slobodne prostorne podatke.

Tokom cijelog događaja održat će se brojna predavanja, okrugli stolovi i prezentacije. Dolaskom na događaj upoznat ćete se sa novim, vrhunskim aplikacijama koje nudi Galileo i Coeprnicus, Upoznati nagrađivane poduzetnike i inovatore, Komunicirati i surađivati s drugim institucijama iz područja satelitske navigacije te se povezati se sa više od 400 ljudi u Vašem području zanimanja.

Predbilježite se sada na eusw2017.eu/registration i ne propustite najvažniji europski događaj u sferi svemira i prostornih informacija.

Sve dodatne informacije možete potražiti na web stranici Europskog svemirskog tjedna

Copernicus program

Copernicus

Copernicus program je najambiciozniji program opažanja Zemlje dosad pokrenut. On će pružiti točne, pravovremene i lako dostupne informacije za poboljšanje upravljanja okolišem, razumijevanja i ublažavanja posljedica klimatskih promjena te sigurnost.

Copernicus je EU program usmjeren ka razvoju Europskog informacijskog servisa zasnovanog na satelitima za opažanje Zemlje, podacima s kopna i drugih doprinosećih misija. Na čelu inicijative nalazi se Europska komisija (EC) u partnerstvu s Europskom svemirskom agencijom (ESA) i Europskom agencijom za okoliš (EEA).

Program omogućuje uvid o našoj planeti i daje na raspolaganje podatke građanima, javnim vlastima, znanstvenicima, poduzetnicima i tvrtkama u punom opsegu bez naknade. Ideja Copernicus programa je objedinjenje opažanja sa satelita i senzora na površini Zemlje zajedno s postojećim modelima za dobivanje pravo vremenskih i točnih informacija vezanih za zaštitu okoliša i sigurnost. Drugim riječima, program će omogućiti uvid u „zdravlje Zemlje“ u svakom trenutku.

Copernicus prikuplja podatke kroz dvije glavne komponente: Svemirska komponenta i In-situ podaci. Svemirska komponenta sastoji se od satelita za opažanje Zemlje koji su opremljeni velikim brojem senzora koji mjere i registriraju niz parametara i pojava. Svemirska komponenta dijeli se u dvije skupine misija, a to su Sentinel sateliti (Sentinel-1, -2, -3, -4, -5, -5P, -6) i druge, doprinoseće misije. In-situ sistem sastoji se od niza stanica koji prikupljaju atributne podatke pomoću raznih senzora na zemlji, moru i u zraku.

Sirove i obrađene podatke satelitskih i In-situ senzora Copernicus program stavlja korisnicima na raspolaganje putem Copernicus servisa. Servisi Copernicus programa podijeljeni su u šest tematskih područja: zemlja, more, atmosfera, promjena klime, upravljanje kriznim situacijama i sigurnost.

Copernicus pruža širok raspon primjena kao što su civilna zaštita, urbano i regionalno planiranje, klimatske promjene, zaštitu okoliša, razvoju ruralnih područja i poljoprivrede, energetski razvoj, zdravstvo, turizam, transport, praćenje razine mora, upravljanje hitnim situacijama i dr. Primjenom kombiniranih podataka satelitskih misija i zemaljskih stanica Copernicus pruža korisnicima podatke u blizu-realnom vremenu na globalnoj razini koji se koriste ujedno i za lokalne i regionalne potrebe te nam omogućuju bolje shvaćanje našeg planeta a sve to bez naknade dostupno svim korisnicima.

Copernicus brošuru preuzmite na Linku

Copernicus Academy

Copernicus

Europska komisija svojim inicijativama nastoji omogućiti korisnicima da što bolje iskoriste podatke i usluge koje program pruža na globalnoj razini. Jedna od takvih inicijativa pokrenuta od strane Komisije naziva se Mreža Copernicus Akademije (eng. Copernicus Academy Network).

Copernicus Akademija spojit će europska sveučilišta, istraživačke centre, poslovne škole, privatne i neprofitne organizacije u državama sudionicima programa, ali i šire. Cilj mreže je razviti predavanja, seminare, praktične treninge i obrazovne materijale kako bi se potaknule nove, ali i postojeće generacije istraživača, znanstvenika i poduzetnika da koriste Copernicus podatke, servise i alate u njihovom punom potencijalu i s odgovarajućim vještinama. Mreža će raditi i na povećanju razmjena ideja i praksa među članovima kako bi se što više doprinijelo korištenju podataka za opažanje Zemlje općenito, a posebice Copernicus podataka i servisa u različitim javnim, gospodarskim i privatnim domenama. Mreža će poticati suradnju između obrazovnih ustanova i komercijalnih operatora ili poduzetnika, tako da inovacije mogu doći na tržište i koristiti građanima Europe i budućnosti naše planete.

Unutar mreže do sada su prijavljene ukupno 72 različite organizacija iz 23 europske države te 3 međunarodne organizacije. U Republici Hrvatskoj, Geodetski Fakultet sveučilišta u Zagrebu je postao član mreže i trenutno se nalazi u fazi inicijalnog planiranja aktivnosti za potrebe programa. O aktivnostima Geodetskog fakulteta u Academy mreži, korisnici će biti informirani na stranicama CROC-a ili putem e-mail adrese: Copernicus_Academy_Croatia@geof.hr .

Inicijalni plan rada Copernicus Relay Academy možete preuzeti u PDF formatu na Linku

Copernicus EU novosti

Copernicus EU servisi
ESA U Hrvatskoj
Prezentacije posjete ESA-e Hrvatskoj možete preuzeti ovdje

ESA Living planet izvještaj

ESA Living planet izvještaj

Pristup Copernicus EU podacima
Skup otvorenih podataka >> SCI Hub
Doprinoseće misije >> CSCDA portal
Suradnički skup podataka >> Coll-Hub
EUMTESAT otvoreni podaci >> E-Cast
EUMTESAT Sentinel-3 >> CODA portal
EarthExplorer >> Viewer
Earth Observation portal >> Viewer
LandsatLook >> Viewer


Korisni linkovi

Pratite Copernicus EU

Copernicus EU proizvodi

Kontakt

Ostanimo u kontaktu. Pošaljite nam poruku:

Kačićeva 26, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Phone: +00 385 1 4639 379

Email: Copernicus_Relay_Croatia@geof.hr

Email: Copernicus_Academy_Croatia@geof.hr


Povratak na vrh

Copernicus Relay & Academy Hrvatska, 2017
Copernicus, previously known as GMES (Global Monitoring for Environment and Security), is the European Programme for the establishment of a European capacity for Earth Observation.
The views expressed on this website are those of the authors and do not necessarily represent those of the European Commission.
Copernicus, ranije poznat kao GMES (Globalni sustav za praćenje i zaštitu okoliša i sigurnos), je europski program za opažanje Zemlje.
Stajališta iznesena na ovoj web stranici su ona od autora i ne predstavljaju stajališta Europske komisije.