Copernicus Relay & Academy HRVATSKA
Copernicus Relay Croatia

Copernicus Relay & Academy

HRVATSKA

Copernicus Relay Hrvatska

Copernicus

Na Geodetskom fakultetu u Zagrebu osnovan je ured "Copernicus Relay Hrvatska" u svrhu promoviranja korisnika o Copernicus programu i izgradnje proširene mreže korisnika Copernicus podataka i servisa koje program nudi. Europska komisija preko Copernicus Relay organizacija razvija različite kanale promocije programa kako bi se osigurala dugoročna perspektiva i održiva homogena pokrivenost zemalja sudionika u programu.

Mreža Copernicus Realy-a je alat s kojim će Europska komisija blisko surađivati s različitim dionicima u cilju poticanja korištenja Copernicus podataka i servisa. Copernicus relay-i predstavljaju zastupnike i promicatelje programa u obliku "Help-deska" i pružanja informacija zainteresiranim korisnicima i javnosti uz tehničku pomoć na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Copernicus program je održivi izvor slobodnih, besplatnih i pouzdanih informacija za potrebe javnih i privatnih korisnika kao i za potrebe razvijanja aplikacija i usluga vezanih za okoliš Zemlje.

Copernicus Relay ured Republike Hrvatske nalazi se na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Geodetski fakultet kao član Copernicus Relay mreže organizirat će različite aktivnosti za promicanje Copernicus programa te pružati tehničku pomoć i informacije zainteresiranim korisnicima. Neke od aktivnosti koje će biti organizirane su: promoviranje Copernicusa na različitim događanjima, konferencijama i projektima, organiziranje događaja za promociju programa, održavanje tečajeva za korištenje programa, distribuiranje promotivnim materijala i dr. O svim događajima, novostima i aktivnostima korisnici će biti obaviješteni na mrežnim stranicama ureda.

Više o Copernicus programu možete saznati na Linku

Inicijalni plan rada Copernicus Relay Hrvatska možete preuzeti u PDF formatu na Linku

Novosti

Vijest15
„Dani kriznog upravljanja“

Tuhelj

Na 10. međunarodnoj konferenciji „Dani kriznog upravljanja“ predstavljen CROC

„Dani kriznog upravljanja“

CROC

Na 10. međunarodnoj konferenciji „Dani kriznog upravljanja“ u Tuhelju 24.26-05., održana prezentacija „Određivanje mjesta pogodnih za helidrome pri upravljanju kriznim situacijama pomoću GIS-a“ autora Robert Župan, Stanislav Frangeš, Željka Molak Župan.

Prezentaciju možete pogledati na Linku

Vijest8
Copernicus na Znanstvenom pikniku

Jadran Film, Zagreb

Copernicus program predstavljen na Znanstvenom pikniku u Zagrebu

Copernicus program na Znanstvenom pikniku

CROC

Pod sloganom „Znanost je zabavna!“ od 26. - 28. svibnja 2017. godine u Zagrebu (Jadran film, Rudolfa Kolaka 12, Zagreb) održan je šesti Znanstveni piknik. Organizatori znanstvenog piknika su Udruga profesor Baltazar, Zadruga ZEZ, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Institut Ruđer Bošković.

Na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku Geodetski fakultet predstavio je Copernicus program Europske unije.

Kroz brojne radionice najmlađim posljetiteljima prezentirano je kako promatrati Zemlju kroz satelite, na koji način se lansiraju sateliti te su organizirani razni kvizovi i mozgalice u kojima su najuspiješniji sudionici bili nagrađeni.

Kako je to izgledalo u Jadran Filmu pogledajte u galeriji slika u nastavku

Vijest6

Copernicus na Festivalu znanosti

Tehnički muzej, Zagreb

Copernicus program predstavljen na Festivalu znanosti u Zagrebu

Copernicus program na Festivalu Znanosti

CROC

Copernicus Relay Office Hrvatska predstavila je Copernicus program i njegove mogućnosti u sklopu Festivala Znanosti. Prezentacija pod nazivom "Promatrajmo Zemlju uz Copernicus" održana je u Tehničkom muzeju u Zagrebu, u srijedu, 26.04.2017.

U sklopu prezentacije opisan je program i njegove mogućnosti, a najveća pažnja pridodana je Sentinel satelitima i njihovim proizvodima.

Kroz prezenataciju prikazano je lansiranje Senitnel-2B satelita, riješvali su se kvizovi na temu Satelitskih misija te je uz video "MrCopernicus" prikazana kratka povijest programa i budući planovi.

Galeriju fotografija sa Festivala možete pogledati u nastavku, isto kao i spomenuti video, a kvizovima možete pristupiti na ESA-inim stranicama ili na Linku

Vijest5

Copernicus obuke i projekti

Europska komisija & ESA

Poziv za prijave projekata i obuka za Copernicus

Copernicus obuke i projekti

CROC

Kao što mnogi od Vas već znaju, Europska komisija redovito organizira razne obuke i informativna predavanja o Copernicus programu u nekoliko država članica EU, a 18 takvih sesija planirano je za ovu godinu. Već održana predavanja i obuke, snimljena su te će video snimke biti dostupne na službenom Copernicus EU Youtube kanalu. Prvi video, opći prikaz Copernicus-a već je dostupan za pregled na Linku

Osim toga, željeli bismo Vas obavijestiti o sljedećim mogućnostima:

- Poziv za predaju radova u časopisu „Remote Sesnsing of Evironment“ s posebnim naglaskom na znanost i Sentinel-2 aplikacije. Rok za prijavu radova je do 30. rujna 2017., a naknade za objavljivane su pokrivene za 24 izabrana rada. Više na linku -> Call for papers in "Remote Sensing of Environment"

- 7. po redu obuka na temu Daljinskih istraživanja kopna, organizirana od strane ESA-e održat će se u rujnu u Mađarskoj, a rok za prijavu je 31. svibnja 2017.g. Više na linku -> 7th Advanced Training Course on Land Remote Sensing

- ESA je odlučila osigurati financijska sredstva za 100 istraživačkih i razvojnih projekta za razvoj „OGC EO Interface Integration Service“ koji olakšavaju pristup besplatnim optičkim podacima i omogućuju njihovu integraciju u druge servise. Više na linku -> ESA call to provide 100 free accounts for R&D projects to OGC EO Interface Integration Service

Vijest1

Copernicus Relay Hrvatska

Geodetski fakultet Zagreb

Dana 01.03. 2017. osnovan je ured Copernicus Relay Hrvatska

Copernicus Relay Hrvatska

COPERNICUS RELAY HRVATSKA Copernicus Relay ured za Republiku Hrvatsku (CROC) djeluje od 01.03.2017. godine na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Ured je trenutno u fazi provedbe inicijalnog plana aktivnosti i broji ukupno 13 članova. Ured će provoditi promociju Copernicus programa kroz različite skupove i manifestacije te će objavljivati promotivne materijale i informirati zainteresirane korisnike kroz različite publikacije. CROC će prve promotivne aktivnosti imati na Festivalu znanosti i Znanstvenom pikniku u travnju, odnosno svibnju ove godine u Zagrebu. Također, promocija će se odraditi i kroz različite projekte i njihove skupove, tako da će se isti promovirati i na BESTSDI skupu u Splitu u srpnju ove godine te međunarodnom doktorskom seminaru u Dubrovniku u svibnju 2017. Za lipanj 2017. godine priprema se organizacija ciljanog treninga u sklopu međunarodnog skupa studenata geodezije u Zagrebu. Sve vijesti, događaje, ali i informacije o pristupu na Copernicus servise i načine pristupa podacima, CROC promovira kroz svoju web stranicu.

Zadaci Copernicus Relay ureda:

1. Koordiniranje aktivnosti na lokalnoj razini – temeljni zadatak Relay članova je promicati program na svom području djelovanja kroz razne aktivnosti.

2. Distribucija i širenje materijala – distribucija promotivnih materijala od strane Europske komisije na relevantnim događanjima i skupovima s ciljem podizanja svijesti o programu. Posebnu promidžbu treba posvetiti sektorima koji bi imali koristi od korištenja programa a nisu direktno povezani sa svemirom. Europska komisija posebno potiče prevođenje promotivnih materijala na druge jezike izvan engleskog, francuskog i njemačkog za koje ih ona distribuira.

3. Razvijanje korisničke podrške – Komisija potiče na razvijanje „Helpdesk-ova“ kako bi svi zainteresirani korisnici mogli dobiti informacije vezane za Copernicus. Usluga se pruža na službenom jeziku države u kojoj Relay djeluje.

4. Promocija Copernicusa ne relevantnim događanjima – poseban naglasak kod promocije treba dati događanjima gdje su zastupljena srednja i mala poduzeća.

5. Organizacija Copernicus promotivnih događanja – događanja na lokalnoj i regionalnoj razini koja će Relay-i prilagoditi potrebama tržišta na kojem djeluju.

6. Organizacija ciljanih treninga – Realay-i se potiču na pružanje mogućnosti obuke za zainteresirane dionike koji bi mogli imati koristi od programa.

CROC
Vijest2

Okrugli stol

Geodetski fakultet Zagreb

Okrugli stol na temu Copernicus održat će se u listopadu 2017. godine.

Više informacija uskoro!

Vijest3

Promocija

Časopisi i skupovi

Copernicus program i njegovi servisi promovirat će se u geodetskim i kartografskim časopisima kao i na skupovima BESTSDI i ID3GEO.

Vijest4

Copernicus day

Copernicus dan

Prvi Copernicus dan Hrvatska održat će se 2018. godine u organizaciji Copernicus Relay Croatia ureda (CROC).
Više informacija uskoro!

Događaji

European Space Week 2017
House

European Space Week, Tallin 3. - 9. Studeni 2017.

House

Od 3. do 9. studenog 2017. godine održat će se najveći događaj u Europi u svemirskom sektoru: Europski svemirski tjedan (European Space Week 2017.). Ove godine doagađaj će se održati u Estonskoj prijestolnici, Talinu.

Cilj ovog događaja je okupiti svemirsku zajednicu, poduzetnike i ostale entuzijaste, a poseban fokus događaja bit će na prikazivanju najsuverenijih aplikacija vezanih za svemirska opažanja. Estonska vlada kao predsjedatelj vijeća Europske unije na listu prioriteta svog mandata uvrstio je digitalu Europu i slobodne prostorne podatke.

Tokom cijelog događaja održat će se brojna predavanja, okrugli stolovi i prezentacije. Dolaskom na događaj upoznat ćete se sa novim, vrhunskim aplikacijama koje nudi Galileo i Coeprnicus, Upoznati nagrađivane poduzetnike i inovatore, Komunicirati i surađivati s drugim institucijama iz područja satelitske navigacije te se povezati se sa više od 400 ljudi u Vašem području zanimanja.

Predbilježite se sada na eusw2017.eu/registration i ne propustite najvažniji europski događaj u sferi svemira i prostornih informacija.

Sve dodatne informacije možete potražiti na web stranici Europskog svemirskog tjedna

Genrelna sjednica
House

Generalna sjednica Copernicus (Bruxelles)

House

Obaviještavamo Vas da će se prva Generalna sjednica Copernicus Relay i Copernicus Academy organizacije održati 6. lipnja 2017. u Bruxellesu.

Prvi event na temu „Copernicus goes Local“ održat će su od 13:30 – 15:30 h u Europskom parlamentu. Na eventu će prisustvovati članica Komisije Elżbieta Bieńkowska te je event otvoren za sve zainteresirane.

Od 16:30 h – 18:30 h održat će se Generalna sjednica za sve predstavnike Copernicus Relay & Academy organizacija u prostorijama Breydel zgrade u Bruxellesu.

Za sudjelovanje na eventu obavezna je registracija na Linku

Znanstevni piknik
House

Copernicus na Znanstvenom pikniku

Znanstveni piknik održati će se 26. – 28. 05. 2017. u Jadran filmu, Zagreb.

Copernicus Relay Hrvatska predstavit će Copernicus program i njegove mogućnosti.

Više informacija na web adresi Znanstvenog piknika

House

IGSM Zagreb
House

Copernicus na IGSM-u

Geodetski fakultet u Zagrebu ove godine organizira međunardni susret studenata geodezije (IGSM – International geodtic student meeting)

IGSM održati će se 25.6 – 01.7. a Copernicus Relay ured Hrvatska održati će predavanja o Copernicus programima te tematsku radionicu o copernicus podacima i njihovim mogućnostima.

Više informacija na Facebook stranici događaja i njihovoj Web stranici

House

Copernicus program

Copernicus

Copernicus program je najambiciozniji program opažanja Zemlje dosad pokrenut. On će pružiti točne, pravovremene i lako dostupne informacije za poboljšanje upravljanja okolišem, razumijevanja i ublažavanja posljedica klimatskih promjena te sigurnost.

Copernicus je EU program usmjeren ka razvoju Europskog informacijskog servisa zasnovanog na satelitima za opažanje Zemlje, podacima s kopna i drugih doprinosećih misija. Na čelu inicijative nalazi se Europska komisija (EC) u partnerstvu s Europskom svemirskom agencijom (ESA) i Europskom agencijom za okoliš (EEA).

Program omogućuje uvid o našoj planeti i daje na raspolaganje podatke građanima, javnim vlastima, znanstvenicima, poduzetnicima i tvrtkama u punom opsegu bez naknade. Ideja Copernicus programa je objedinjenje opažanja sa satelita i senzora na površini Zemlje zajedno s postojećim modelima za dobivanje pravo vremenskih i točnih informacija vezanih za zaštitu okoliša i sigurnost. Drugim riječima, program će omogućiti uvid u „zdravlje Zemlje“ u svakom trenutku.

Copernicus prikuplja podatke kroz dvije glavne komponente: Svemirska komponenta i In-situ podaci. Svemirska komponenta sastoji se od satelita za opažanje Zemlje koji su opremljeni velikim brojem senzora koji mjere i registriraju niz parametara i pojava. Svemirska komponenta dijeli se u dvije skupine misija, a to su Sentinel sateliti (Sentinel-1, -2, -3, -4, -5, -5P, -6) i druge, doprinoseće misije. In-situ sistem sastoji se od niza stanica koji prikupljaju atributne podatke pomoću raznih senzora na zemlji, moru i u zraku.

Sirove i obrađene podatke satelitskih i In-situ senzora Copernicus program stavlja korisnicima na raspolaganje putem Copernicus servisa. Servisi Copernicus programa podijeljeni su u šest tematskih područja: zemlja, more, atmosfera, promjena klime, upravljanje kriznim situacijama i sigurnost.

Copernicus pruža širok raspon primjena kao što su civilna zaštita, urbano i regionalno planiranje, klimatske promjene, zaštitu okoliša, razvoju ruralnih područja i poljoprivrede, energetski razvoj, zdravstvo, turizam, transport, praćenje razine mora, upravljanje hitnim situacijama i dr. Primjenom kombiniranih podataka satelitskih misija i zemaljskih stanica Copernicus pruža korisnicima podatke u blizu-realnom vremenu na globalnoj razini koji se koriste ujedno i za lokalne i regionalne potrebe te nam omogućuju bolje shvaćanje našeg planeta a sve to bez naknade dostupno svim korisnicima.

Copernicus brošuru preuzmite na Linku

Copernicus Academy

Copernicus

Europska komisija svojim inicijativama nastoji omogućiti korisnicima da što bolje iskoriste podatke i usluge koje program pruža na globalnoj razini. Jedna od takvih inicijativa pokrenuta od strane Komisije naziva se Mreža Copernicus Akademije (eng. Copernicus Academy Network).

Copernicus Akademija spojit će europska sveučilišta, istraživačke centre, poslovne škole, privatne i neprofitne organizacije u državama sudionicima programa, ali i šire. Cilj mreže je razviti predavanja, seminare, praktične treninge i obrazovne materijale kako bi se potaknule nove, ali i postojeće generacije istraživača, znanstvenika i poduzetnika da koriste Copernicus podatke, servise i alate u njihovom punom potencijalu i s odgovarajućim vještinama. Mreža će raditi i na povećanju razmjena ideja i praksa među članovima kako bi se što više doprinijelo korištenju podataka za opažanje Zemlje općenito, a posebice Copernicus podataka i servisa u različitim javnim, gospodarskim i privatnim domenama. Mreža će poticati suradnju između obrazovnih ustanova i komercijalnih operatora ili poduzetnika, tako da inovacije mogu doći na tržište i koristiti građanima Europe i budućnosti naše planete.

Unutar mreže do sada su prijavljene ukupno 72 različite organizacija iz 23 europske države te 3 međunarodne organizacije. U Republici Hrvatskoj, Geodetski Fakultet sveučilišta u Zagrebu je postao član mreže i trenutno se nalazi u fazi inicijalnog planiranja aktivnosti za potrebe programa. O aktivnostima Geodetskog fakulteta u Academy mreži, korisnici će biti informirani na stranicama CROC-a ili putem e-mail adrese: Copernicus_Academy_Croatia@geof.hr .

Inicijalni plan rada Copernicus Relay Academy možete preuzeti u PDF formatu na Linku

Copernicus EU novosti
Copernicus EU servisi
Pristup Copernicus EU podacima
Skup otvorenih podataka >> SCI Hub
Doprinoseće misije >> CSCDA portal
Suradnički skup podataka >> Coll-Hub
EUMTESAT otvoreni podaci >> E-Cast
EUMTESAT Sentinel-3 >> CODA portal
EarthExplorer >> Viewer
Earth Observation portal >> Viewer
LandsatLook >> Viewer

Copernicus EU alati za obradu

Korisni linkovi

Pratite Copernicus EU

Copernicus EU proizvodi

Kontakt

Ostanimo u kontaktu. Pošaljite nam poruku:

Kačićeva 26, 10 000 Zagreb, Hrvatska

Phone: +00 385 1 4639 379

Email: Copernicus_Relay_Croatia@geof.hr

Email: Copernicus_Academy_Croatia@geof.hr


Povratak na vrh

Copernicus Relay & Academy Hrvatska, 2017
Copernicus, previously known as GMES (Global Monitoring for Environment and Security), is the European Programme for the establishment of a European capacity for Earth Observation.
The views expressed on this website are those of the authors and do not necessarily represent those of the European Commission.
Copernicus, ranije poznat kao GMES (Globalni sustav za praćenje i zaštitu okoliša i sigurnos), je europski program za opažanje Zemlje.
Stajališta iznesena na ovoj web stranici su ona od autora i ne predstavljaju stajališta Europske komisije.