Katedra za SATELITSKU GEODEZIJU

Geodetski fakultet, Zagreb

O nama

Katedra za satelitsku geodeziju jedna je od šest katedri Zvoda za geomatiku Geodetskog fakulteta. Djelatnici fakulteta, članovi katedre su: dr.sc. Drago Špoljarić, redoviti profesor , dr.sc. Željko Bačić, redoviti profesor, dr.sc. Danijel Šugar, docent i Zvonimir Nevistić, mag.ing. , asistent.

Osnovna područja djelovanja Katedre su svi aspekti svemirske geodezije i geodetske astronomije te integracije svemirskih tehnologija s drugim tehnologijama, senzorima i sustavima. Sukladno navedenom nastavna djelatnost Katedre je organizirana kroz sedam obaveznih i izbornih kolegija na preddiplomskom studiju: „Satelitsko pozicioniranje“ (prof. Bačić), „Geodetska astronomija“ (prof. Špoljarić), odnosno diplomskom studiju geodezije i geoinformatike: „Navigacija“ (prof Bačić), "Integrirani sustavi u geomatici“ (prof. Bačić) i „Svemirska geodezija“ (prof. Špoljarić) te „Satelitska geodezija - projekt“ (prof. Bačić) i „Geodetska astronomija - projekt“ (prof. Špoljarić). Katedra također drži opći predmet „Osnove informatike“ (prof. Špoljarić).

Znanstveni i stručni rad Katedre usmjeren je na discipline i kolegije koje Katedra pokriva. Pored navedenih područja djelatnici Katedre aktivno se bave problemima primjene GNSS sustava za negeodetske primjene, geomagnetizma, infrastrukture prostornih podataka, reforme zemljišne administracije i .... Rezultati rada djelatnika vidljivi su u velikom broju i širokom dijapazonu objavljenih radova (više u izborniku Radovi) te vođenju i sudjelovanju u nizu znanstvenih, stručnih i edukacijskih projekata (više u izborniku Projekti)

Jedna od posebnosti Katedre za satelitsku geodeziju također je i pobuda za aktivnim promicanjem znanosti, znanstvene misli, geodetske struke i izvrsnosti. Stoga smo pored ove web stranice u 2013. godini pokrenuli „Kolokvij katedre za Satelitsku geodeziju“, kao mjesto okupljanja znanja i informacija željnih stručnjaka i znanstvenika gdje će naši studenti, djelatnici i vanjsku suradnici imati priliku javnosti predstaviti rezultate svog rada i znanstvenih spoznaja povezanih s djelatnošću Katedre.

Pozivamo geodetske i geoinformatičke tvrtke i urede, odnosno sve subjekte koji su zainteresirani za širenje spoznaja i primjene modernih satelitskih i geoinformatičkih tehnologija i koncepata na zajedničku suradnju u realizaciji Kolokvija Katedre i drugih projekata koje realiziramo ili ćemo pokretati.

Djelatnici Katedre za satelitsku geodeziju svoja znanja i vještine također aktivno i nesebično angažiraju u aktivnostima izvan Katedre, Fakulteta i struke, te su aktivni astronomi, planinari, izviđači i publicisti, zaljubljenici u hrvatske planine i otoke: posebno Velebit, Palagružu, Mrežnicu...

Novosti katedre

image

U Leuvenu, Belgija, od 24.-28 lipnja 2019. istovremeno se održavaju 111TH OGC TECHNICAL COMMITTEE, prvi eoSUMMIT i treći EO4GEO Progress Meeting. Navedena događanja okupiti će više od 300 stručnjaka koji će na navedenim skupovima raspravljati o različitim aspektima uporabe podataka i servisa opažanja zemlje iz svemira. Na navedenim skupovima, kao članovi EO4GEO konzorcija sudjeluju i predstavnici Geodetskog fakulteta, prof. dr. sc. Željko Bačić i doc. dr. sc. Vesna Poslončec-Petrić. Više o navedenim skupovima možete naći na službenim web stranicama i stranici EO4GEO projekta.


image

Konzorcij na čelu s Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu na natječaju Europske komisije dobio je organizaciju Copernicus Hackathona Zagreb. Hackathon je regionalno natjecanje koje okuplja progamere, IT stručnjake, eksperte iz dajinskih istraživanja te druge, tematske eksperte, a kojima je cilj istražiti mogućnosti Copernicus programa opažanja zemlje i izraditi aplikacije na određene teme koje koriste podatke Copernicus programa. Copernicus Hackathon Zagreb održat će se 23. i 24. listopada 2019. u prostorijama Srca. Više informacija o samome događaju, nagradama i drugim informacijama potražite na službenoj web stranici Hackathona Zagreb.


image

Svemirski žurnal od sada možete pratiti i na društvenim mrežama. Facebook stranica žurnala nalazi se na ovom linku. Instagram profil možete pronaći ovdje, a na Twitteru nas možete pratiti na ovom linku.