Zagreb Hackathon

Konzorcij na čelu s Geodetskim fakultetom te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizira Copernicus Hackathon Zagreb za Hrvatsku i Sloveniju

MJESTO I DATUM

Hackathon će se održati 23. i 24. listopada 2019. u prostorijama Sveučilišnog računskog centra - Srcu, Ul. Josipa Marohnića 5, 10000, Zagreb

NEWSLETTER

Ukoliko želite primati obavijesti na e-mail adresu vezano za održavanje i aktivnosti Hackathona, prijaviti se možete ovdje

Registracija za sam događaj dostupna je ovdje

Novosti

Najnovije vijesti


Facebook novosti

Pratite nas i na društvenim mrežama

Ostale vijesti

Ovdje možete pratiti sve informacije, najave i novosti vezane za Hackathon te preuzeti dokumente

Prezentacije timova

  • Admin
  • 20 Rujna 2019

Na sljedećoj poveznici možete preuzeti završne prezentacije timova s Copernicus Hackathona Zagreb. Kako prezentacije budu pristizale tako će biti i objavljivane na web stranici. Prezentacije pogledajte ovdje.

Dodatna nagrada EK

  • Admin
  • 17 Srpnja 2019

Prijave za Copernicus Hackathon Zagreb su zatvorene. Popunjeno je svih 20 mjesta za timove što nas čini največim Copernicus Hackathonom ove godine. Iz tog razloga Europska komisija odlučila nas je nagraditi te dodati još jednu glavnu nagradu za najbolje aplikacije izrađene na natjecanju. Stoga, nagradu Copernicus Accelerator osvojit će dva najbolja tima odnosno dvije najbolje aplikacije.

Objave i promocije

Gdje nas možete pratiti

  • Admin
  • 02 Lipnja 2019

Službeno glasilo Copernicus Hackathona Zagreb je Svemirski žurnal. Sve informacije vezane za organizaciju Hackathona i popratne aktivnosti možete pronaći u njemu. Ukoliko želite primati nove brojeve Svemirskog Žurnala, lajkajte našu Facebook stranicu i javite nam da vas stavimo na mailing listu.

Osim u Svemirskom žurnalu, sve obavijesti će biti oglašene i na web stranici te Facbook stranici događaja.

Ukoliko želite primati Newsletter s informacijama o Hackathonu, molimo vas da se ovdje pribilježite.

Preuzimanja

  • Admin
  • 05 Ožujak 2019

Ovdje možete preuzeti dokumente

- Terms of participation

- Split - Završna prezentacija

- Zagreb - Završna prezentacija

Partneri

Više o članovima konzorcija saznajte klikom na logo

Sponzori

Gallery image 1 Gallery image 1 Gallery image 1 Gallery image 1

Promo Video

INFORMACIJE O HACKATHONU

Copernicus Hackathon

Copernicus Hackathon je program financiran od strane Europske Komisije koji okuplja programere, poduzetnike i stručnjake za određene teme u svrhu razvoja novih aplikacija koje se temelje na podacima i servisima Europskog programa za opažanje Zemlje – Copernicus. Hackathon pruža ljudima diljem Europe priliku da se zajedno okupe i istraže mnoga područja primjene na Zemlji pomoću Copernicusovih podataka iz svemira koji se korisnicima pružaju na korištenje u cijelosti, bez naknade. Europska komisija godišnje financira do 20 Hackathona diljem Europe u obliku timskog natjecanja na kojem je svrha razviti aplikacije (nije dovoljan samo koncept već je potrebno razviti beta verziju aplikacije) za različita područja, odnosno teme zadane na pojedinom događaju. Glavna svrha ovog događaja je promocija potencijala Copernicus podataka i servisa zajednicama diljem Europe

ZAGREB HACKATHON

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizira Copernicus Hackathon za Hrvatsku i Sloveniju 23. – 24. listopada 2019. u sklopu šire akcije promocije Copernicus programa koju provodi u okviru Copernicus Academy & Relay aktivnosti u Hrvatskoj . Širi ciljevi ovog projekta su okupiti poslovne, akademske i vladine subjekte iz Hrvatske i Slovenije te povećati njihovo znanje o programima za opažanje Zemlje (EO), posebice o Copernicusu, promicati Copernicus i druge svemirske programe EU, identificirati potencijale EO-a u regiji, uspostaviti čvršće veze među dionicima, poticati razvoj poslovnog sektora te stvoriti okruženje za redovitu organizaciju Copernicus Hackathona i konferencija.

Hackathon će se održati u dvije kategorije: PROFESIONALNOJ, namijenjenoj stručnjacima iz gospodarstva, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima, koja je i službena kategorija takmičenja i u kojoj mogu sudjelovati osobe starije od 18 godina te UČENIČKOJ, namijenjenoj učenicima srednjih škola koju dodatno organiziramo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Sam Hackathon bit će organiziran u prostorijama Srca (Sveučilišni računski centar) prema programu koji će biti objavljen na web stranici. Natjecanje će trajati dva dana, 23. i 24. listopada, dok će podjela nagrada biti organizirana u sklopu Copernicus konferencije 25. listopada, također u prostorijama Srca.

Program je zamišljen tako da se nakon otvaranja i uvodnih predavanja, natjecatelji organiziraju u timove i odabiru temu na koju će osmisliti inovativno tehnološko rješenje, aplikaciju. Nakon toga, predviđeno je vrijeme (dan/noć) za realizaciju aplikacija sve do završetka drugog dana kada prestaje službeni natjecateljski dio. Po završetku natjecateljskog dijela, pristupnici će predstaviti svoja rješenja, a stručni žiri će na temelju prezentacija i realiziranih ideja odrediti pobjednika.

Svi natjecatelji dobit će pristup podacima Copernicus programa (DIAS) i podršku mentora tijekom samog događaja. Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu , dok će pobjednici u učeničkoj kategoriji i po tematskim područjima dobiti druge vrijedne nagrade koje će biti objavljene na web stranici. Tijekom cijelog događaja, sudionicima će biti osigurani hrana, piće i popratni program. Prijava, odnosno sudjelovanje je u potpunosti besplatno za sve natjecatelje, a sudionicima izvan Zagreba pokrit će se troškovi putovanja i smještaja.

Teme

Imajući u vidu ljudski potencijal Hrvatske i Slovenije te prioritete partnera i s ciljem da se u Hackathon uključi što veći broj sudionika, predviđena su tri tematska područja za Hackathon:

Pametni gradovi i pametna uprava

Zaštita okoliša i klima

Primjena EO u industriji, poljoprivredi i šumarstvu

Kako bi se natjecatelji mogli što bolje pripremiti odlučili smo detaljnije razraditi teme natjecanja te tako sudionicima olakšati smišljanje vlastitih ideja i dati primjere problematika koje je moguće riješiti Copernicus podacima, a koje su od interesa za naš gospodarski i javni sektor. Razradu tema možete pronaći ovdje

Nagrade

Glavna nagrada Copernicus Hackathona Zagreb u službenoj kategoriji i je ulaznica za Copernicus Accellerator program Europske komisije. S obzirom da su prijave popunjene mjesec dana prije samog natjecanja te s 20 prijaveljenih timova Copernicus Hackathon Zagreb će biti najveći u Europi, EK je odlučila nagraditi dva najbolja tima Accelerator programom.

Organizatori su zajedno sa sponzorima i partnerimaosigurali i druge brojne, vrijedne nagrade!

Popis svih nagrada možete vidjeti klikom na sliku ili ovdje.

Popis dobitnika nagrada, odnosno rang listu možete pogledati ovdje

Promotivne aktivnosti

Sve informacije o Copernicus Hackathonu u Zagrebu možete pratiti i na našoj Facebook stranici, a službeno glasilo događaja je Svemirski žurnal.

Ukoliko želite primati novosti vezane za Hackathon na vašu e-mail adresu, klikom na ovaj link se možete prijaviti i na naš newsletter.

U sklopu medijske kampanje i promocije događaja bit će organizirane razne radionice, treninzi i prezentacije, a službena predstavljanja bit će i putem drugih medija (Tv i radio emisije, internet portali, tisak i dr.). Informacije o medijskim aktivnostima vezanim za Hacakthon bit će objavljene na društvenim mrežama i novostima web stranice.

PROGRAM

Hackathon započinje uvodnom sesijom u kojoj će uz pozdravnu riječ organizatora i predstavljanje partnera biti organizirana i pozvana predavanja. Sudionicima će biti dan detaljan prikaz Copernicus programa, servisa i pristupa podacima

U drugoj sesiji predstavit će se teme Hackathona te će se sudionici podijeliti u timove (moguće unaprijed prijaviti tim) i imati vrijeme za smišljanje ideja i odabir teme na koju će izraditi vlastito rješenje (aplikaciju).

Treći dio rezerviran je za realizaciju rješenja (Hacking) i rad s mentorima prilikom čega će u dva navrata sudionici predstaviti dosadašnje razultate.

Po završetku vremena za izradu rješenja, svaki tim će prezentirati svoje rješenje, a stručni žiri će odrediti pobjednike.

Zatvaranje Hackathon i dodjela nagrada bit će organizirana 25. listopada 2019. u sklopu Copernicus konferencije čiji će te program također moći pronaći na ovoj web stranici.

Za sve sudionike bit će organizirane pauze za kavu, doručak, ručak i večera te po završetku događaja druženje uz hranu i koktele. Tijekom noći, sudionicima će biti organizirani hrana i piće te popratne zabavne aktivnosti.

<

COPERNICUS KONFERENCIJA

U sklopu Copernicus Hackathona Zagreb, organizirat će se i Copernicus konferencija, 25. listopada 2019. Na samoj konferenciji bit će dodjeljene nagrade najboljim timovima.

Program, predavači i ostale informacije vezane za konferenciju možete pogledati klikom na ikonu ispod!

Mjesto događanja

Sveučilišni računski centar (Srce), Ul. Josipa Marohnića 5, 10000, Zagreb

Pogledaj na karti

Tlocrt prostora natjecanja

 image 1

PRIJAVE

Tko se može prijaviti

Glavnu ciljanu skupinu sudionika na Hackathonu čine IT i geoinformatička/geodetska mala i srednja poduzeća, istraživački timovi na sveučilištima i institutima te studenti doktorskih i magistarskih (diplomskih) studija aktivnih na području geoinformatike. Zajedno sa glavnim natjecanjem, organizirat će se i natjecanje za srednjoškolce. Osim navedenih, širi opseg ciljane skupine čine IT i geodetski/geoinformatički stručnjaci općenito te opća populacija. U profesionalnoj kategoriji mogu se prijaviti svi građani EU, Norveške i Islanda stariji od 18 godina, a u učeničkoj također građani EU, Norveške i Islanda koji su učenici srednjih škola.

Tijekom cijelog događaja, sudionicima će biti osigurani hrana, piće i popratni program. Prijava, odnosno sudjelovanje je u potpunosti besplatno za sve natjecatelje, a sudionicima izvan Zagreba pokrit će se troškovi putovanja i smještaja.

<

ORGANIZACIJA

U svrhu organizacije događaja, osnovan je konzorcij partnera na čelu s Geodetskim fakultetom kao glavnim organizatorom. Konzorcij se sastoji od vladinih i akademskih institucija, udruga i ICT tvrtki koje igraju ključnu ulogu u Hrvatskoj u području ICT-a, EO-a, znanosti i obrazovanja te kao vanjski član, akademska institucija iz Slovenije.Organizacija događaja je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO).

GEOF TIM

Glavni organizator Copernicus Hackathona Zagreb je Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kojeg organizira za Hrvatsku i Sloveniju u sklopu šire akcije promocije Copernicus programa koju fakultet provodi u okviru Copernicus Academy & Relay aktivnosti u Hrvatskoj

Predstavnici Geodetskg fakulteta u organizaciji Copernicus Hackathona u Zagrebu su:

- Željko Bačić - Koordinator Hackathona

- Vesna Poslončec - Petrić - Voditeljica marketinga i diseminacije

- Zvonimir Nevistić - Organizator događaja

- Andrija Krtalić - Treninzi, mentorstvo i evaluacija

- Ana Kuveždić Divjak - Treninzi i mentorstvo

- Valentina Vuković - Promotivne aktivnosti

- Danijel Šugar - Organizacija treninga

PARTNERI

Hackathon se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja

Partneri za organizaciju događaja su: Grad Zagreb, Državna geodetska uprava, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Šumarski fakultet, Hrvatska udruga poslodavaca, Ericsson – Nikola Tesla d.d., Amphinicy d.o.o., GDI d.o.o. i Sveučilišni računski centar.

Članovi organizacijskog odbora partnerskih institucija su:

Darko Šiško, Grad Zagreb

Iva Gašparović, Državna geodetska uprava

Željka Molak - Župan, Državna geodetska uprava

Marijan Marjanović, Državna geodetska uprava

Dario Bojanjac, Fakultet elektrotehnike i računarstva

Ante Seletković, Šumarski fakultet

Jasminka Martinović, Hrvatska udruga poslodavaca

Karlo Guštin, Ericsson Nikola Tesla d.d.

Tiana Pribanić, Ericsson Nikola Tesla

Tomislav Nakić Alfirević, Amphinicy d.o.o.

Andrej Lončarić, GDi d.o.o.

Suzana Kikić, Srce

Sandra Kučina-Softić, Srce

Anka Lisec, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani

Mentori

Svakom timu tijekom Hackathona bit će dodijeljen mentor koji će mu stajati na raspolaganju za sva pitanja vezna za razradu ideja i razvoj aplikacije

Popis mentora i stručnog žirija možete pogledati ovdje.

Žiri

Žiri će se sastojati od relevantnih stručnjaka iz područja IT-a, Geoinformatike i Opažanja zemlje. Isključivo stručni žiri odlučuje o najboljim timovima, odnosno, najbolje izvedenim rješenjima koja će biti nagrađena.

Sastav stručnog žirija i mentora možete provjeriti ovdje.

Copernicus konferencija

U sklopu Copernicus Hackathona Zagreb, organizirat će se i Copernicus konferencija, 25. listopada 2019. Na samoj konferenciji bit će dodjeljene nagrade najboljim timovima.

Program, predavači i ostale informacije vezane za konferenciju možete pogledati klikom na ikonu ispod!

COPERNICUS TRENING

Kako bi se sudionici mogli što bolje pripremit za samo natjecanje, od 17. - 19. rujna održat će se Copernicus Hackathon Zagreb trening tjedan. Trening će održati relevantni stručnjaci iz područja daljinskih istraživanja i računarstva, a sudionicima će se pružiti detaljan uvid u mogućnosti korištenja podataka i Copernicus usluga. U sklopu treninga bit će demonstrirane i DIAS internetske platforme za pretraživanje, manipulaciju, obradu i preuzimanje podataka, koju će korisnici koristiti i na samome natjecanju.

Program Copernicus Hackathon Zagreb Trening Tjedna možete preuzeti ovdje.

Pravo sudjelovanja na treningu imaju svi sudionici koji su se prethodno registrirali za samo natjecanje, a svoju potvrdu dolaska, odnosno registraciju za trening potrebno je popuniti ovdje.

Prezentacije s Treninga

KONTAKTIRAJTE NAS

e-mail: copernicus-zagreb@geof.hr

tel: + 385 (1) 4639 538